KaCaK Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 476 Yaş : 31 Nerden : Sivasspor Kayıt tarihi : 04/06/07
| Konu: Linux çekirdeğini derlemek.. 5. seri Çarş. Haz. 13, 2007 8:29 pm | |
| 31. Resim : Çoğul ortam (multimedia) aygıtların yapılandırılması. Görüntü veya radyo kartına sahip olduğunuz durumda bu desteği seçmeniz gerekir. Daha önce de söylediğim gibi, çekirdeğin düzgün çalışabilmesi için buna ille de gerek yoktur. 32. Resim: Dosya sistemlerinin yapılandırılması: 1. Ekran görüntüsü. Burada Linux'un hangi dosya sistemlerini okuyabilmesi gerektiğini seçmeniz gerekir. Belki de çekirdeğinizin Windows işletim sistemi disklerini veya disket sürücülerinin okuyabilmesini isteyebilirsiniz. Ancak, Linux'un kendi dosya sistemleri olan ext2 veya daha yeni olan ReiserFS'i okuyabilmesini sağlamanız şarttır. Eğer, bu desteği vermezseniz, Linux açılış diskini (3. resimde anlatıldığı gibi.) okuyamayacağı için sistemi başlatamayacaktır bile. Sisteminizin DOS/Windows disk ve disket sürücülerini okuyabilmesini sağlayabilmeniz için, DOS FAT desteğini (DOS FAT support), ancak Windows NT/Windows 2000 disklerini sadece okuma kipi için menüde yer alan başka bir seçeneği daha seçmeniz gerekir. DOS/Windows disk ve disket sürücülerini hem okumak hem de yazmak amaçlı olarak, MSDOS desteğini (MSDOS fs support) seçmeniz gerekir. Aslında hemen hemen herkesin bunlara gereksinimi vardır. O yüzden herkes bunları seçecektir. VFAT, Windows 95 veya 98 altında uzun dosya isimleri desteğidir Benim sistemim hem Linux hem de Windows 98 sistemlerine sahiptir. İkili açılış sistemi (dual boot system) olarak adlandırılan bu sistemde Linux'un lilo adlı sistem yükleme yöneticisini (lilo'nun yapılandırılması bölümüne bakınız.) kullanıyorum. Dolayısyla ben VFAT desteğini seçmiş durumdayım. CD'leri standart biçimi olan ISO 9660 biçimde okuyabilmek için desteğini seçmeniz gerekir. ISO 9660 standardındaki MS-DOS'un 8.3'ten daha uzun dosya isimlerini tanıyabilmek için, aşağıdaki Joilet eklemelerini (Joliet extensions) de seçmeniz gerekir. Herkes günümüz CD'lerini okumak isteyeceğinden, bu destekler genelde seçili durumdadır. 33. resimde Linux'un ext2 dosya sisteminin yanısı sıra, diğer bazı seçenekler de açıklanmaktadır.
33. Resim : Dosya sistemlerinin yapılandırılması: 2. Ekran görüntüsü. /proc dizini, sistem hakkında, kullanılan kesmeler gibi, çeşitli durum bilgileri içermektedir. Normalde bu destek herzaman seçiliyor. İkinci eklenmiş dosya sistemi desteği (Second extended fs support) Linux'ta (hala) standart olan dosya sistemi desteğidir. Bunu kesinlikle modül olarak değil, çekirdekte doğrudan derlemeniz şarttır! 32. ve 33. resimlerde görünmeyen, ancak ext2 dosya sisteminden sonra ortaya çıkan ve elektrik kesilmelerinden dosya sistemine verilen zararları ext2'den daha iyi düzeltebilen ReiserFS desteği vardır. Şimdilerde ReiserFS henüz geliştirlime aşamasında olduğundan, deneysel olarak işaretlendirilmiştir. Buna karşılık, şimdiden birçok Linux dağıtımı bu dosya sistemi desteği ile birlikte gelmektedir. Her nekadar ReiserFS ileride ext2 dosya sisteminin yerini alacak şekilde düşünülmüş olsa bile, tüm disk bölümlerini ReiserFS olarak yapmanızı henüz önermiyorum. UDF dosya sistemi desteğini, Windows işletim sisteminde, yavaş disklerde olduğu gibi CD'leri kopyalamanıza yarayan packetCD programını kullanıyorsanız, vermeniz gerekecektir. Diğer kişisel bilgisayarlar ile veri alış verişinde bulunabilmek çok işe yaramaktadır. Bu paketlenmiş CD'leri Linux altında da okuyabilmek, 'mount -t udf /dev/scd0 /cdrom' gibi bir komutla, CD'yi dosya sisteminize bağlamak mümkündür. Bu bölümde ayrıca, ağ dosya sistemi, bölme türleri ve doğrudan dil desteği gibi seçenekleri de içermektedir. Bilgisayarınız büyük bir ağ ortamında değil ise, bunlar ile işiniz olmaz. Ancak, ağ üzerinde çalışırken, NFS ve belkide SMB dosya sistemi desteklerini seçmeniz gerekebilir. Tek başına olan bilgisayarlar için bunlara gereksiniminiz yoktur. Disk bölmeleri (Partition Types) oldukça ileri seviye işlemler içindir ve çekirdeğinizin etkili çalışması için mutlaka da gerekli değildir. O yüzden en iyisi bunu seçmemektir. 34. ve 35. resimlerde, doğrudan dil desteğinden (Native Language Support) söz edilmektedir. 34. Resim : Doğrudan dil desteğinin yapılandırılması : 1. Ekran görüntüsü. Bu menüde DOS ve Windows dosya isimleri ile kullanılacak Linux kod tablolarından seçim yapabilirsiniz. 34. resimdeki kod tabloları DOS dosya isimleri içindir. 35. resimdeki NLS tabloları ise, daha uzun dosya isimleriyle kullanılmak üzeredir. 34. resimde en üstte yer alan seçenek, benimsenmiş NLS seçeneği (Default NLS option), Linux'ta hangi işaretlerin standart olacağını belirler. 35. resimde iso8859-15 seçeneğinin anlamı açıklanmaktadır. 35. Resim : Doğrudan dil desteğinin yapılandırılması: 2. Ekran görüntüsü. NLS ISO 8859-15 seçeneğini, Windows'un FAT ve Joilet eklentili CD dosya sistemleri oluşturabilmeniz için gereklidir, yani bunu seçmek iyi bir fikirdir. NLS ISO 8859-15 seçeneği batı dillerine uygun olup Euro karakterini de içermektedir. Dolayısıyla bu kod tablosu herzaman için çekirdekle derlenmektedir. NLS ISO 8859-1 batı dilleri için olan önceki tablodur, ama onda Euro karakteri yoktur.
36. Resim : İşletmen uçbirimin yapılandırılması. VGA metin işletmen uçbirimi (VGA text console) desteği, VGA çözünürlüğünde metin kullanılması içindir. Bunu hemen hemen herkes istediğinden, bu destek hep seçilidir. Sadece eski 386 bilgisayarların bir kısmında VGA uyumlu kart yoktur, ama günümüz bilgisayarlarının hiçbiri bu seçenekten dolayı herhangi bir sorunla karşılaşmaz. İkinci seçenek olan, görüntü seviyesi seçme desteği (video mode selection support) bilgisayarın açılışı sırasında metin ekranındaki çözünürlüğü ayarlamanıza olanak vermektedir. Bir satırda daha fazla karakterin sığmasını istediğinizde bu destek işe yaramaktadır. Ancak, genellikle bu seçilmemektedir. Son iki destek henüz deney aşamasındadır ve size onları seçmemenizi öneririm. 37. Resim : Ses yapılandırması. Bu bölümde ses yapılandırılması yapılmaktadır. SuSE 6.3 ve üstünde olduğu gibi sizin Linux dağıtımınız ALSA ses sürücülerini kullanıyorsa, ses kartı desteğini (sound card support) modül olarak seçmeniz yeterlidir. ALSA sürücüleri daha sonra derlenmekte ve çekirdeğe bağlanmaktadır (Daha ayrıntılı bilgi için 'SuSE ve ALSA ses sunucuları' bölümüne bakınız). Eğer, Linux dağıtımınız çekirdeğin standart ses sürücülerini kullanıyorsa, size uyanı buradan seçmek zorundasınız. Hemen hemen tüm ses kartları burada yeraldığı için, uygun olanı seçmek pek sorun olmaz. Sisteminizdeki ses kartının hangi sürücülere gereksinim duyacağını öğrenmek için SuSE'nin yast2 gibi, yapılandırma programlarından yararlanabilirsiniz. Aslında, şunu belirtmekte yarar vardır: Burada yapacağınız bir hata sonucunda sadece bilgisayarınızdan ses duyamayacaksınız, ama sistemin geri kalanı bundan etkilenmeyecektir. Yani çekirdeğiniz düzgün çalışacaktır.
38. Resim : USB desteğinin yapılandırılması. Bilgisayarımın anakartında USB bağlantı noktası var, ama ben bunu kullanmıyorum. Tüm USB desteklerini seçersem, SuSE bana bilgisayarın açılışında hata iletileri vermektedir. SuSE tabii ki USB desteği sağlamaktadır ve dolayısyla ilgili sürücüleri modül olarak yüklemeye çalışmaktadır. O yüzdendir ki bende USB desteği (Support for USB) modül olarak seçilmiştir. Her ne kadar bu hata iletisi benim için önemli olmasa da, buna çok şık bir çözüm buldum. Yapmanız gereken, USB dosya sistemi (Preliminary USB device filesystem) desteğini seçip, altında açılan listeden ilgili USB sürücüsünü seçmenizdir. Pentium II anakartlı bilgisayarım oldukça eski olduğundan, ben 'UHCI (Intel PIIX4, VIA, ...)' sürücüsünü modül olarak seçtim. Ancak, sizin bilgisayarınız yenilerden ve Intel çipli ise, 'UHCI Alternate Driver (JE) support' desteğini modül olarak seçmelisiniz. Compaq bilgisayarları için de OHCI desteğini modül olarak seçmelisiniz. Aslında, bu üç tür sürücüden sadece birene gereksinim duyacaksınız. Ancak, kuşkuya düştüğünüzde her üçünü de seçebilirsiniz. Linux dağıtımınız otomatik olarak hangisine sahip olduğunuzu bulup, onun modülünü yükleyecektir. Ana kartınızın USB bağlantı noktaları ile ilgili desteği seçmek yeterli değildir. Bilgisayarınıza bağlı USB aygıtların sürücülerini de seçmelisiniz. USB aygıtlar sınıfı sürücüleri (USB Device Class drivers) listesinde çeşitli olanaklar vardır. Burada yapılacak seçimler açıktır ve yanlış seçimden dolayı pek bir zarar görmezsiniz. Eğer, yinede kuşkuya duşerseniz, yardım sayfalarını okuyabilirsiniz.
39. Resim : Çekirdek korsanı (çökerticisi) yapılandırması. Bu çok kolay: Bunu seçmeyin! Bu seçenek, programcıların çekirdeğin çökmesinde hangi kullanıcının parmağı olduğunu bulmak veya disk ön belleğini okumak gibi, sıradan kullanıcı için tamamen gereksizdir.
| |
|