Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Linux çekirdeğini derlemek.. 4. seri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
KaCaK
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
KaCaK


Mesaj Sayısı : 476
Yaş : 31
Nerden : Sivasspor
Kayıt tarihi : 04/06/07

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri Empty
MesajKonu: Linux çekirdeğini derlemek.. 4. seri   Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri Icon_minitimeÇarş. Haz. 13, 2007 8:28 pm

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 19pn0
20. Resim: Ağ aygıtı desteğinin yapılandırılması.
Ağ desteği olmadan çekirdeği derlemeyi şimdiye kadar başarmış değilim. O yüzden bu seçeneği herzaman seçmelisiniz. Ayrıca, aptal sürücüyü (dummy driver) de modül veya doğrudan çekirdek desteği ile seçmelisiniz. Birçok ev kullanıcısında olduğu gibi, ağ kartının olmaması durumda, Linux bu aptal sürücüye gereksinim duymaktadır. 21. Resimde de gösterildiği gibi, bu menüden ağ türü ile ağ kartı türünü seçebilirsiniz. Eğer, İnternet'e modem üzerinden bağlanacksanız, async tty seri bağlantı noktaları için olan noktadan noktaya (PPP) desteğini (PPP support for async serial ports) veya sync tty bağlantı noktaları için olan noktadan noktaya desteğini (PPP support for sync tty ports) (SyncLink gibi daha hızlı bağlantılar için) vermelisiniz. Eğer, bunu unutursanız, noktadan noktaya modülü seçtiğiniz durumda, çekirdek noktadan noktaya modülün olmadığı gibi bir mesaj verecek ve gerçek sorunun çözümünde size yardımcı olamayacaktır. Sıkıştırma yöntemlerinin ikisini de seçebilirsiniz. Çekirdek bunlara gereksinim duyduğu durumlarda onları kullanacaktır, gereksinim duymadığında ise, kullanmayacaktır.

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 20di5
21. Resim: Ağ kartının yapılandırılması.
Benim ağ kartım 3c509/3c529 çipli 3COM /100 MBit tir. Ağ bağlantımı modem ile yaptığım halde, sıfr ileride gerekebilir diye, bu sürücüyü modül olarak seçiyorum. Siz bilgisayarınızdaki ağ kartına ve ağ bağlantı şekline göre seçimler yapmalısınız. Bunlara ek olarak, SuSE'de olduğu gibi 'yast2' programı aracılığı ile ağ bağlantınızı yapılandırmanız gerekir.

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 21ny4
22. Resim: Amatör radyo desteğinin yapılandırılması.
Gerektiğinde amatör radyo desteği ve ilgili sürücüyü seçebilirsiniz. Birçok insan bunları kullanmamaktadır.

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 22nc2

23. Resim: Kablosuz bağlantı desteğinin yapılandırılması.
Kablosuz fare veya klavyeye sahıp iseniz, bu seçeneği seçmeniz gerekir. Birçok masaüstu bilgisayarlarında bunlar olmadığı için bu desteğin seçilmesine gerek yoktur.

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 23dd7

24. Resim: ISDN desteğinin yapılandırlıması.
Sisteminizde ISDN kartı varsa, onu burada seçmeniz gerekir. Hangi karta sahip olduğunuzu, kart üzerindeki çip dahil bilmeniz gerekmektedir. Çünkü buna göre uygun sürücüyü seçmeniz çok önemlidir

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 24th9
25. Resim: Eski CDROM sürücülerinin yapılandırılması.
Eeski olan 486 ve hatta 386 işlemcili bilgisayarlarda CDROM'lar IDE(ATAPI) denetleyicisi üzerinden sisteme bağlı değildir. Bunun yerine, ya ses kartı yada başka özel bir kart üzerinden sisteme bağlanmaktadırlar. Yeni sistemlerde bu seçeneğe gerek yoktur.

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 25hf5
26. Resim : Girişler için temel destek.
Bu seçenek, 2.4.x çekirdekleri ile birlikte gelen en önemli eklerden biri olan USB desteği ile ilgilidir. Girişler için olan temel destek, Linux çekirdeği ile bazı USB aygıtları arasında bir katman görevini üstlenmektedir. 38. resimde çeşitli USB aygıtları ile birlikte bazı aygıtların yardım sayfalarında bu desteğe gereksinim duyulup duyulmadığı yazılmaktadır. Tüm yeni bilgisayarlarda USB bağlantıları vardır. O yüzden bu desteği seçmenizde yarar vardır. Ama dürüst olmak gerekirse, ben kendi bilgisayarımda USB desteğine gereksinim duymayacağım için bu desteği seçmedim.

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 26gi4
27. Resim: Karakter aygıtların yapılandırılması: 1. Ekran görüntüsü..
X Pencere Sistemininde xterm'i veya metin kipinde oturum açmayı isterseniz, ilk seçenek olan sanal üçbirimi (virtual terminal) seçmeniz gerekir. Normalde bu seçenek herzaman seçili durumdadır. İkinci seçenek (sanal uçbirimde işletmen uçbirimi desteği 'support for console on virtual terminal'), düzgün çalışmayan veya eksik olan modüller, çekirdeğin kendisi ile ilgili sorunlar, açılış ve diğer hata veya uyarı iletilerini çekirdeğe nereye göndermesi gerektiğini seçmek içindir. X Pencere Sisteminde bu iletileri görebilmek için genellikle özel bir pencere açmanız gerekiyor. Metin ortamında ise, bu iletiler ilk sanal uçbirime yönlendirilmektedir (CTRL+ALT+F1). Bu seçeneği seçili bırakmakta yarar vardır. Bu iletileri ayrıca seri bağlantı noktasına, yazıcıya veya dördüncü seçenekteki gibi başka bir uçbirime yönlendirebilirsiniz. İletileri yazıcıya yönlendirebilmek için ayrıca gerekli bağlantı noktası desteğini üçüncü seçenek ile vermeniz gerekmektedir. Genelde üçüncü seçenek ('standard/generic (8250/16550 and compatible UARTs) serial support') seçili durumdadır. Ben kendi bilgisayarımda bunu modül olarak derlenecek şekilde seçtim. Bunun nedeni bilgisayarın açılışında SuSE bu modülün olmadığına ilişkin uyarı vermektedir ve bu desteği modül olarak derlemek ile bu can sıkıcı iletiden kurtulmuş oluyoruz ve de modülün gerçekte varolduğu denetlenmiş oluyor. Karakter aygıtlarının yapılandırılması çok önemlidir. Eğer, bunu başaramazsanız, çalışmayan bir sistem elde etmiş olursunuz. Bundan dolayıdır ki, bu konu 28, 29 ve 30. resimlerde ayrıntılı olarak ele alındı.

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 27dm3

28. Resim : Karakter özellikli aygıtların yapılandırılması: 2. Ekran görüntüsü.
Eğer, kendi bilgisayarınızdaki xterm programını uzaktakan, başka bir bilgisayardan telnet veya ssh aracılığı ile kullanmak isterseniz, 'unix98 PTY' desteğini seçmeniz gerekecektir. Aslında tek başına bir bilgisayarın bu desteğe gereksinim duymayacağı gibi gelse de, bazı programlar arka planda buna gereksinim duymaktadır. O yüzden bu desteği her durumda seçmekte yarar vardır. Bu sadece SuSE yüklü bilgisayarda açılıştaki hata iletilerinden kurtulmak için olsa bile. Paralel bağlantı noktasına yazıcı bağlayacaksınız paralel yazıcı (Parallel printer support) desteğini seçmaniz gerekecektir. USB yazıcılarına sahip olanlar paralel bağlantı noktası desteğine gereksinim duymazlar. Çekirdeğin oluşturduğu iletileri yazıcıya yönlendirmeniz de mümkündür. Bunun için, yazıcı için olan işletmen uçbirim desteğini (Support for console on line printer) seçmeniz gerekir. Aslında bunu genelde pek isteyebileceğinizi sanmıyorum. Kullanıcı ortamında çalışan paralel bağlantı noktası sürücü desteğini (support for user-space parallel port device drivers), paralel bağlantı noktasına takılı çeşitli aygıtlara sahip olduğunuz durumda seçmeniz gerekecektir. Çoğunlukla da gerekmeyecektir. Benzer şekilde, I2C desteğeni, ki bu çeşitli görüntü (video) kartlarının sisteminizde çalışmasını sağlamaktadır, seçmeniz gerekecektir. Tabi bunların hepsini, çalışan bir çekirdeğe sahip olduktan sonra çekirdeğe eklemeniz herzaman için olanaklıdır. Buradaki fare ve oyun çubuğu desteklerini de seçebilirsiniz. Ancak, tüm fareler bu sürücüyü kullanmadıklarından, aynı zamanda 29. resme de bakınız. Günümüz CD yazıcılara yapılan yedeklemeler, QIC-02 teyp (QIC-02 Tape support) desteğinin yerine geçmiş durumdadır.

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 28gh2

29. Resim: Karakter aygıtların yapılandırılması: Fare desteği.
Eğer, seri fareye sahipseniz, bunların hiçbirine gereksinim duymayacaksınız. Ancak, diğer türdeki fareler için buradaki parametreleri yapılandırmanız gerekecektir. Eğer, bir veriyolu (bus) faresine sahipseniz, ilk seçeneği ve açılan seçeneklerden de uygun olan fare türünü seçmeniz gerekir. Günümüzde birçok bilgisayarda, genellikle de yanlış bir şekilde veriyolu faresi olarak bilinen, yeni tür PS/2 adlı fareye sahiptir. Bu fareler genellikle klavyenin bağlantısı gibi bir bağlantı üzerinden /dev/aux aygıt sürücüsüne bağlıdır. Sıklıkla bu tür fareler bilgisayara bağlanmak için klavyeyi kullanmaktadır. Bu farenin düzgün çalışmasını sağlamak için 29. resimde gösterilen seri veya veriyolu olmayan (mouse support (not serial and bus mice)) ile PS/2 (PS/2 mouse (aka "auxiliary device" support)) fare desteğini seçmeniz gerekmektedir.

Linux çekirdeğini derlemek..  4. seri 29fb8

30. Resim : Karakter aygıtların yapılandırılması: 3. Ekran görüntüsü.
28.,29 ve 30. resimlerdeki çekirdek seçeneklerinden burada sözetmeyeceğiz. Onlar genellikle seçili değildir. Fteyp, yani disket aygıt sürücüsü (Ftape, the floppy tape device driver), disket sürücü denetleyicisi üzerinden bilgisayara bağlı olan teyp desteğine işaret etmektedir. Böyle bir teyp aygıtına sahip olduğunuz durumda bile, çekirdeği ilk derleme sırasında bu desteği vermeniz şart değildir. Diğer seçenekler günümüz üç boyutlu görüntü kartları ile ilgilidir. Eğer, AGP veriyolu üzerinden bağlı olan bir AGP kartına sahipseniz, AGP desteği ile kartınıza uygun olan /dev/agpgart (/dev/agpgart (AGP support)) AGP desteği altında bulunan aygıt sürücüsünü seçmeniz gerekecektir. Aslında bu destekleri seçmeden de tamamıyla çalışan bir Linux çekirdeği oluşturabilirsiniz. Intel'in i815 çipli anakart üzerinde gelen görüntü kartına sahip olan insanlar gibi, mutlaka çekirdeğin sürücüsünü seçmeniz şarttır! Birçok yeni Linux dağıtımlarında olduğu gibi, X pencere sisteminin 4.0 veya üstü sürümleri çalışmayacaktır. Benim bilgisayarımda NVidia TNT2 AGP kartı vardır, ancak bu kart çekirdek aygıt sürücüleri tarafından desteklenmemektedir (NVidia buna uygun aygıt sürücüsü geliştirebilmek için gerekli donanım bilgilerini yazılımcılar ile paylaşmamaktadır.). Dolayısıyla, benim durumunda AGP desteğini vermemin hiç bir yararı yoktur. Buna karşılık X pencere sisteminin 4.0 sürümünü, çekirdek aygıt sürücüsü olmadığı durumda bile kullanabiliryorum. Doğrudan resimleştirme desteği (Direct rendering support) X pencere sisteminde 4.0 sürümünden başla****** grafik başarımını çekirdek üzerinden artırmaya yarayan bir tekniktir. Bundan faydalanabilmek için görüntü kartınızın çekirdek tarafından destekleniyor olması ve XFree86 4.0 ve üstü sürümünü kullanıyor olmanız gerekmektedir. Yine de bunları seçmeyerek de düzgün çalışan bir Linux çekirdeği oluşturmanız olasıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://forumcular.hareketforum.net
 
Linux çekirdeğini derlemek.. 4. seri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: BİLGİSAYAR :: İşletim Sistemleri :: Linux-
Buraya geçin: