KaCaK Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 476 Yaş : 31 Nerden : Sivasspor Kayıt tarihi : 04/06/07
| Konu: Linux çekirdeğini derlemek.. 2. seri Çarş. Haz. 13, 2007 8:26 pm | |
| 5. Resim: Genel çekirdek seçenekleri. Burada çekirdek için bazı genel seçimler yapılmaktadır. Internet kullanmak isteyen herkes ağ desteğini (Networking support) seçmektedir. Linux İnternet ağırlıklı bir sistemdir ve ağ desteği olmadan düzgün çalışmamaktadır. Dahası, ağ işlemleri gibi gözükmeyen birçok işlev de ağ desteğine gereksinim duymaktadır. Ağ desteği olmazsa çekirdeğinizin derlenmeme olasılığı bile vardır. Kısacası, ağ desteğini seçerseniz iyi olur. Günümüz sistemlerin hepsinde PCI veri yolu vardır, o yüzden PCI seçeneğini de işaretlemelisiniz. PCMCIA veri yolu (PCMCIA/CardBus support) desteği gri renkli olarak boyanmıştır, çünkü siz daha öncesinden deney aşamasında bulunan özellikleri kullanmak istemediğinizi belirtmiştiniz (2. Resm'e bakınız.). Eğer, dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, ağ veya modem kartınızı kullanabilmek için PCMCIA/CardBus desteğini seçmeniz gerekecektir. 'System V IPC' desteği programların haberleşmelerinde ve aynılaştırılımasında (syncronization) kullanılmaktadır. 'BSD process accounting' (BSD süreç muhasebesi) sözgelimi, bir süreç sona erdiğindeki hata değerini saklamaktadır. 'Sysctl support' ise, çekirdek seçeneklerini, çekirdeği derlemeye ve sistemi yeniden başlatmaya gerek kalmadan, değiştirmesine olanak sunmaktadır. Bu seçenekler genellikle seçili durumdadır. Günümüz Linux dağıtımlarında, 'kernel core (/proc/kcore/) format' (çekirdek biçimi) 'ELF' (Bu çeşitli sistem kütüphanelerinin ve programarın starndart biçimidir.) dir. 'ELF' artık kullanılmayan 'a.out' biçiminin yerine kullanılmaktadır ve Windows'taki .dll dosyalarıyla benzerlik göstermektedir. Tüm modern Linux uygulamaları ELF biçimini kullanmaktadır, ancak ne yazık ki, bazı eski uygulamalar hala 'a.out' biçimine gereksinim duymaktadır. Sözgelimi, X Pencere sisteminde çalışmakta olan 'Word Perfect 8' ve 'xwp' sadece 'a.out' biçiminde çalışmaktadır. Eğer, bu uygulamalarının sisteminizde çalışmalarını istiyorsanız, çekirdekte 'a.out' desteğini modül olarak seçmelisiniz. Aslında kullanmamakla birlikte, ben şahsen 'MISC' desteğini de seçmekteyim. Bu genelde java, python veya DOS taklitçisi olan DOSEMU kullanıldığında işe yaramaktadır. 5. resimde gözükmeyen, ama seçmiş olduğum Güç Yönetimi desteği (Power Management support) ve Gelişmiş Güç Yönetimi BIOS desteği (Advanced Power Management BIOS support) de var. Bu iki destek, günümüz ATX anakartlarıyla gelen ve Linux'un bilgisayarı otomatik olarak kapatabilmesi için gereklidir. Diğer, güç yönetim destekleri X pencere sisteminiyle çalışmadıkları ve benim de Linux kullanırken X pencere sistemini kullandığımdan, seçili değiller. KDE ve Gnome için seçebileceğiniz kendilerine özgü güç yönetim sistemleri vardır.
teknolojisi aygıtı yapılandırılması. Bu desteğe, sözgelimi Linux'un flash kartları okuyabilmesini istediğinizde gereksinim duyacaksınız. Flash kartlar genellikle dijital kameralarda kullanılmaktadır. Bu seçenek sayesinde Linux, flash kartları okuyabilir ve resimleri .jpg olarak diskinize kopyalayabilir. Gerekmedikçe bu desteği vermenize gerek olmadığını düşünüyorum. Baktınız daha sonra böyle bir şeye gereksinim duyuyorsunuz, o zaman bu desteği verebilirsiniz. 7. Resim: Paralel bağlantısının yapılandırılması. USB teknolojisinden önce paralel bağlantı noktası yazıcı ve tarayıcılarının bilgisayara bağlanmaları için kullanılmaktaydı. Benim yazıcım paralel bağlantısı ile bilgisayara bağlanması gerektiğinden, bu destek bende verilmiş durumdadır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Paralel bağlantı noktasının yapılandırılmasıyla 28. resimde yeralan yazdırma yapılandırılması aynı şey değildir. 8. Resim: Tak ve Çalıştır yapılandırılması. Hemen hemen herkeste 'Tak ve Çalıştır' sistemi vardır ve bu yüzden bu desteğin olması istenmektedir. Bu seçeneği seçmekle, 'Tak ve Çalıştır' aygıtların yapılandırması ve sistemin kullanımına sunması için çekirdeğe olanak sağlamış olursunuz. Bazen de, sistemin BIOS'unda 'Plug & Play OS' seçeneğini seçmiş olmak gerekmektedir. Yoksa Linux (ve Windows da), 'Tak ve Çalıştır' aygıtlarını yapılandıramaz. 'ISA Tak ve Çalıştır desteği' ('ISA Plug & Play support') 'Tak ve Çalıştır' özelliğine sahip, ancak ISA veriyolunu kullanan kartlar için gereklidir. Buna bir örnek AWE64 ses kartıdır. ISA veriyolunun hiçbir zaman 'Tak ve Çalıştır' desteği olmamıştır. Bu da, ona takılı aygıtların yapılandırılmasını zorlaştırmaktadır. 2.4.x çekirdeklerinden önce, ISA aygıtlarını yapılandırabilmek için Linux kullanıcılarının, 'isapnp' (isapnptools paketinde yeralmaktadır. Bu paketle birlikte gelen tüm dosyaları görebilmek için rpm -qil isapnptools komutunu kullanabilirsiniz.) komutunu, sistem açılışlarında kullanmaları gerekmekteydi. 'isapnp', çeşitli kartların kullanmış oldukları tüm bağlantı noktaları ve adreslerini içeren '/etc/isapnp.conf' dosyasını okumaktadır. Eğer, bu dosyadaki bilgiler eksik, yanlış veya 'isapnp' komutu çalıştırılmamış ise, modem, ağ veya ses kartı Linux tarafından erişilememekteydi. ISA Tak ve Çalıştır desteğini seçmekle, isapnp ve /etc/isapnp.conf dosyasına artık gereksinim duymamaktadır. Bunun yerine, yapılandırmalar otomatik olarak algılanmaktadır. SuSE 7.1'de '/etc/isapnp.conf' dosyasınının adını '/etc/isapnp.conf.old' gibi değiştirmek zorunda kalmıştım. Bunu yapmadığımda, hem çekirdek hem de 'isapnp' aynı kaynakları kullanmak istemekteydi. Bunun sonu ise, kötü olmaktaydı. SuSE 7.1 gibi eski Linux dağıtımları, çekirdekte gerekli destekler olduğu halde, sistemin açılışı sırasından otomatik olarak 'isapnp'yi çalıştırmaktadır. Bu sadece eski Linux sistemleri için geçerlidir. Yenilerde, isapnp kullanılmamaktadır. 9. Resim: Blok aygıtların yapılandırılması. Herkes disket kullanmak isteyeceğinden, ilk seçenek seçili (Ben modül olarak seçtim.) durumdadır. Disket aygıtını kullanmak istediğinizde çekirdek, '/etc/modules.conf' veya '/etc/conf.modules' dosyalarındaki bilgiler doğru olduğunda, ki genelde bu böyledir, otomatik olarak ilgili modülü yüklemektedir. Eğer, 3. resimdeki seçenekleri doğru seçtiyseniz, bununla ilgili kullanıcı olarak bir sorunla karşı karşıya kalmamanız gerekir. Disketteki bilgilere ulaşabilmeniz için, çekirdeğiniz disketin dosya sistemini tanıması gerekir. Dolayısıyla, 32. resimdekileri de uygun seçmeniz gerekir. Diğer seçenekler, paralel bağlantı üzerinden IDE depo aygıtları kullanmak istediğinizde önem kazanmaktadır. Genelde bu seçenekler seçilmemiş durumdadır. Buradaki olası istisnayi loopback aygıt desteği oluşturmaktadır. Linux altında CD'ye yazmadan önce, CD'nin bir görüntüsü (image'ı) oluşturulmaktadır. Bu görüntü içindekileri görebilmek için loopback aygıt desteğine gereksinim vardır. 9. resimde gözükmüyor, ama alttan beşinci seçenek olan bu seçeneği ben modül olarak seçtim. 10. Resim : Çoklu aygıtların yapılandırılması. Sıradan Linux kullanıcıları Raid veya LVM desteğine gereksinim duymayacaklardır. Raid sayesinde iki veya daha fazla diske aynı bilginin paralel olarak yazılması sağlanmaktadır. Disklerden birinin bozulması durumunda, sistem diğerini kullanarak çalışmaya kesintisiz devam edebilmektedir. LVM ile ise, sisteme yeni bir disk eklediğinizde, ilgili bölmenin büyüklüğü buna göre artırılabilmektedir. Dolayısıyla, yeniden bölmeler oluşturmanız ve çeşitli kopyalama işlemleri yapmanız gerekmemektedir. Yoltanımları da aynı kalmaktadır. Doğal olarak bu çok işe yaramaktadır, ancak sıradan kullanıcılar genellikle bunlara gereksinim duymamaktadır11. Resim: Ağ seçeneklerin yapılandırılması. Eğer, ağ elemanlarıyla çekirdekte ağ protokolü oluşturmadan haberleşmek isterseniz, 'Packet Socket' seçeneğini seçmeniz gerekir. Kısacası, bunu herzaman seçmenizde yarar vardır. Diğer seçeneklerin çoğu seçilmemiş durumda. Onlar daha çok özel durumlarda kullanılmaktadır. SuSE ile birlikte gelen ateş duvarını (firewall) kullandığımdan dolayı 'Ağ paket süzmelemesi (ipchains'i değiştirmektedir)' (Network packet filtering (replaces ipchains)) seçeneğini seçtim. Ateş duvarı düzgün bir şekilde yapılandırıldığında, dışarıdan, sözgelimi İnternet'ten gelen saldırılara karşı sizi korumaktadır. Çekirdek seviyesinde çalışmakta olan ateş duvarının birçok yararı vardır. Ağ yapılandırılmasında geriye kalan seçenekler 12. resim ile birlikte anlatılmaktadır. Ağ bağlantıları kurabilmek için 'Unix domain sockets' seçeneğini işaretlemeniz gerekir. Bu ayrıca, X pencere sistemini kullanmak istediğinizde gerekli olan bir seçenektir. X pencere sistemi UNIX socket'lerini otomatik olarak kullandığından, X pencere sistemini kullanabilmek için bunu seçmeniz şart. TCP/IP ağları ('TCP/IP networking') hem İnternet hem de iç ağlar için gerekli protokolleri içerdiğinden, TCP/IP'yi seçmelisiniz. Belli bir seçeneği seçip seçmemekte ikilem içerisine düşerseniz, yardım metinlerine başvurmanızda yarar vardır. Buna karşın hala kararsız kalırsanız, o desteği vermekte bir sakınca görülmemektedir. İsterseniz, deneme için daha sonraları bu seçeneği iptal edebilirsiniz. Bazı seçenekleri modül olarak derlemeniz de iyi bir düşünce olabilir. 12. Resim: IP Netfilter yapılandırılması (ateş duvarı). SuSE Linux, ateş duvarının düzgün çalışabilmesi için geriye dönük olarak ipchains desteğine gereksinim duymaktadır. Diğer Linux dağıtıcılarının ateş duvarlarını kullanıyorsanız, gereksinimleri için onların belgelerine bakmanız gerekecektir. 13. Resim: Telefon desteiğinin yapılandırılması. Bilgisayarınızda sözgelimi İnternet üzerinden telefon görüşmeleri yapmak için gerekli olan bir telefon kartınız varsa, bu seçeneği işaretlemeniz gerekir. Birçok sıradan kullanıcının böyle bir kartı yoktur ve bu desteğe gereksinim duymamaktadır. 14. Resim: ATA, IDE, MFM en RLL desteklerinin yapılandırılması (diskler için olan haberleşme protokolleri). Sadece SCSI disk sistemleri olanlar hariç, hemen hemen herkesin bu protokol desteğine gereksinimi vardır. Dolayısıyla çoğu kullanıcı bu seçeneği seçmektedir. Seçeneğin hemen ardından gelen satıra tıkladığınızda karşınıza, önemlerinden dolayı aşağıda daha ayrıntılı olarak anlatılacak olan bir alt menü gelecektir. Çok önemli olduklarından bu seçenekleri çok dikkatli bir şekilde işaretlemelisiniz.
| |
|