Bluetooth kablo bağlantısını ortada kaldıran kısa mesafe Radyo Frekansı(RF) teknolojisinin adıdır. Bluetooth bilgisayar, çevre birimleri, ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar.Bluetooth teknolojisi 2.4 GHz frekans bandında çalışmakta olup, ses ve veri iletimi yapabilmektedir.721 Kbps'a kadar veri aktarabilen bluetooth destekli cihazların etkin olduğu mesafe yaklaşık 10 metredir.Bluetooth telsiz teknolojisi cihazlar arasında senkronizasyon sağlamak ve veri aktarmak amacı ile kullanılabilir.bluetooth teknolojisi GSM telefonlarını kullanarak masaüstü ve mobile cihazlarınızı şirket networklerine veya internete bağlayabilir, dosya alışverişi yapmasına olanak sağlar.
Bu teknolojiye neden Bluetooth Denilmiştir?
Bluetooth adını 10.yüzyılda Danimarka ve Norveç'i birleştiren Danimarka kralı Harald(Bluetooth, Blatand)'dan almıştır.İsim verme olayı bir telsiz teknolojisi ile başlangıçta telekom v ebilgisayar endüstrilerini birleştirmek amacıyla ortak çalışma yapan ve bugün de Bluetooth Special Interest Group(SIG) Bluetooth özel çalışma grubunda etkili olan Ericson ve Nokia firmalarının çalışması sonucu ortaya çıkmıştır.
Bluetooth un benim için ne faydası olur?
Bluetooth,ofis içi telsiz bağlantılarınız için yüksek performanslı, uygun ve düşük maliyetli bir çözüm sunmaktadır.
Sizin ayrıca bir çaba göstermenize gerek kalmadan Bluetooth verilerinizin sürekli güncel kalmasını sağlar.Bluetooth cihazları nerede olursa olsunlar 10 metrelik bir alan içinde otomatik olarak birbirleri ile veri aktarma işlemlerini yaparlar.Örneğin Bluetooth arabirimi bulunan masaüstü bilgisayarınız ve el bilgisayarınız siz ofis içinde başka bir işle uğraşırken otomatik olarak birbirleri ile bilgi alışverişini başlatırlar ve bu alışverişi gün boyu yenileyerek sürdürebilirler.
Bluetooth kablo karmaşasına son verir. Bluetooth kablo yerine RF ile bağlantı sağladığından cihazların bağlantısı için kabloya gerek kalmaz.Kablo bağlantısının yarattığı klasik problemler ortadan kalkar. Ayrıca seyahat ederken bağlantı kablolarını yanınızda taşımanız gerekmez.
Bluetooth esneklik demektir. 1 metrelik bir alan içinde tüm Bluetooth cihazları birbirleri ile radyo bağlantısı kurar.Ofis içinde rahatça hareket eder, evde çalışmak istediğinizde, seyahate gittiğinizde ayrı bir kuruluşa gerek kalmadan tüm bluetooth cihazlarını kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bluetooth size zaman kazandırır. Arızalanan veya kopan bağlantı kablolarını değiştirmeye, yedekte tutmaya gerek kalmaz.Farklı cep telefonları için ayrı ayrı bağlantı kabloları almanıza gerek kalmaz.
Bluetooth küresel bir çözümdür.Dünyadaki tüm ülkelerin %95'i Bluettoh 2.4 GHz geniş spektrum bandını desteklemektedir.Bluetooth ile hemen hemen dünyadaki her yerden cep telefonunuz ve taşınabilir bilgisayarınız ile kuracağınız bir telsiz bağlantı yardımı ile internete ulaşabilirsiniz.
Bluetooth Network ne kadar güvenli?
Bluetooth Personal Area Network(Kişisel Alan Network, PAN) Bluetooth cihazlarından oluşmuş bir network olup, ferakans atlama metodu ile aynı ana dağıtım cihazlarını paylaşmaktadır. Bir PAN oluşturmak için tek noktadan çok noktaya iletişim kurabilen en az iki adet bluetooth cihazı olmalıdır.(taşınailir bilgisayar ve cep telefonu gibi). Bu sayı en fazla sekiz adet cihaz ile sınırlandırılmıştır. PAN oluştururken bir cihaz ana kontrol birimi olarak çalışırken diğer cihazlar buna bağlı çalışan birimler olarak belirlenir.PAN içerisinde yer alacak cihazlar kullanıcı tarafından yetkilendirilmelidir.Böylelikle güvenli bir iletişim sağlanmış olur.
Bluetooth ile Wi-Fi Rakipmidir?
Bu iki teknolojiyi birbirine rakip olarak düşünüp karşılaştırmak bir hata olur. Bluetooth ve Wi-Fi teknolojileri farklı cihazlar üzerinde farklı işlevler amaçlanarak tasarlanmıştır. Bu iki teknolojinin aynı uygulamalar için rakip olmadığını anlamak için herbirinin özel olan parametrelerini incelemek gereklidir.
Wi-Fi(802.11b) Bluetooth
Tasarım Mantığı hızlı ve ethernet uyumlu ucuz, küçük,düşük enerjili
Güç İhtiyacı yüksek.telefon veya PDA düşük.telefon veya PDA
cihazlarındaki batarya için fazla cihazlarında etkili bir
bir enerji gereksinimi. şekilde çalışır.
Alıcı Ölçüleri şimdilik PCMCIA büyüklüğünde 2.5 cm x 2.5 cm
Her bir alıcı şimdilik yaklaşık olarak $10'ın altında düşmeye
cipin maliyeti $ 90 ve düşmeye devam ediyor. devam ediyor.
Kapsama Alanı 250m-1km arası bölge 25 m den küçük bir alan
koşullarına bağlı
Data Çıkış Gücü 2 ile 11MB arasında 1.2 MB
(cok yakında 56 MB)
Wi-Fi Nedir?
Büyük donanım üreticileri birkaç yıldır kablosuz ağ ekipmanları üretiyorlar. Eğer ilk başlarda her kafadan bir ses çıksaydı ve çok uyumsuz ürünler üretseydiler WiFi de doğmadan ölmeye mahkum olurdu. Oysa bir çok ürün birbiri ile sorun çıkartmadan çalışıyor, ama buna rağmen WiFi standardının a bazı varyasyonları bulunuyor. Temel standart 2.4 GHz bandında çalışan ve teorik olarak 11 Mb/s performansa ulaşan 802.11b standardı. Başka bir standart daha var, adına 802.11a deniyor ve sadece ABD'de kullanılıyor. Ayrıca 5 Ghz bandına yakın yerlerde çalıştığı için Fransada ve Avrupa'nın bir çok yerinde yasaklanmış durumda. Bu standardın bantgenişliği daha yüksek, 54 Mbit/s civarında, ancak kapsama alanı daha dar. Bazı üreticiler 802.11b'nin "dopingli" bir versiyonunu kullanıyorlar. 802.11b+ isimli bu versiyon 22 Mbit/s'lere ulaşabiliyor.
Henüz standartlaşmamış bir başka norm ise 802.11g. Bu standart da 2.4 GHz bandını kullanıyor ve 802.11b ekipmanlarla uyumlu çalıştığı için daha fazla gelecek vaat ediyor. Kapsama alanı birazcık daha dar ancak veri hızı 54 Mbit/s'lere ulaşabiliyor.
Kapsama Alanı, Veri Transfer Hızı ve Donanım
Kapsama alanı açısından bakıldığında WiFi sınırlı bir standart. Bütün üretici firmalar ürünlerinin teorik olarak 150 metreyi desteklediğini söylüyor. Ancak bu sadece ortamda herhangi bir engelleme söz konusu olmadığında gerçekleşiyor. Dahası, maksimum uzaklıkta veri transfer hızı 1 Mbit/s'lere düşüyor. Aslında WiFi bu tür uzaklıklara ulaşmak ve veri akışında sorunları engellemek için veri transfer hızını otomatik olarak dört ayrı seviyeye dönüştürebiliyor.